Vandaag deel ik mijn overheerlijke barbecue recept voor Chinese spareribs met je. Gemarineerd in een marinade vol krachtige smaken en vervolgens bereid via de 3-2-1 methode op de Bastard. Geloof me, als je die methode eenmaal onder de knie hebt, dan koop je nooit meer spareribs in de supermarkt!
Wij zijn dol op Aziatische smaken. Om eerlijk te zijn kan ik elke dag wel een Aziatisch gerecht eten. Van Pad Thai tot gebakken rijst, Spring Rolls of een heerlijk wokgerecht. Uiteraard is dit barbecue recept voor Chinese spareribs er niet eentje voor doordeweeks, maar juist voor in het weekend. Je moet er echt even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook wel wat.
Barbecue recept voor Chinese stijl spareribs
Ingredients
- 2 goede kwaliteit spareribs
- 50 milliliter hoisinsaus
- 50 milliliter shaoxing wijn (Chinese kookwijn, verkrijgbaar bij de toko)
- 1,5 eetlepel oestersaus
- 2 eetlepels lichte sojasaus (Healthy Boy Brand, toko)
- 1 theelepel 5 spice
- 1/2 theelepel zeezout
- 2,5 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel honing
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- 2 cm verse gember, geraspt
- 1 theelepel sambal badjak
- 60 milliliter appelsap
Instructions
- Verwijder het vliesje van de spareribs. In deze video kun je zien hoe je dit moet doen. Leg de ribs alvast in een grote ovenschaal.
- Maak nu de marinade. Meng hiervoor de oestersaus, sojasaus, shaoxing wijn, hoisinsaus, honing, zout, gember, knoflook, sambal, basterdsuiker en 5 spice in een mengkom. Roer alles goed door.
- Giet de marinade over de ribs. Zorg ervoor dat je ze met de vleeskant onder in de schaal hebt liggen. Dek nu goed af en laat bij voorkeur 24 uur marineren.
- Steek de barbecue aan en breng de temperatuur naar 120 graden, indirecte hitte. Zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 120 en 150 graden blijft.
- Leg de ribs met de botkant op de barbecue en bewaar de marinade. Rook ze nu 3 uur. Haal ze van de barbecue en leg elke rib met de vleeskant op 2 lagen aluminiumfolie. Giet op elke rib 30 milliliter appelsap. Pak de ribs in en leg ze nog eens 2 uur op de barbecue op dezelfde temperatuur.
- Doe ondertussen de marinade in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen, zodat de saus iets indikt. Haal van het vuur en laat afkoelen.
- Na 2 uur verwijder je de folie van de spareribs en leg je ze opnieuw met de botkant op de barbecue. Nu breng je iedere 15 minuten een laag van de ingekookte marinade aan. Herhaal dit vier keer. Na een uurtje zijn de ribs heerlijk sticky en klaar om opgegeten te worden.
Tips bij dit barbecue recept voor Chinese spareribs
Ben jij net als mij gek op Aziatische smaken? Ga dan zeker aan de slag met dit barbecue recept voor Chinese stijl spareribs. Met onderstaande tips wordt dit gegarandeerd een succes!
- Wees niet eigenwijs, maar laat de spareribs minimaal 24 uur marineren. Op die manier trekken de smaken in het vlees en geloof me, dat wil je!
- Geen zin in een sticky situatie op je barbecue? Je kunt eventueel een dubbele laag aluminiumfolie onder de ribs leggen tijdens het roken en aflakken. Natuurlijk kun je dit na afloop ook schoonbranden, maar het is maar net waar je zin in hebt.
- De suikers in de marinade zorgen voor een heerlijk sticky saus. Perfect om mee af te lakken. Laat de marinade even 5 minuten koken, zodat deze iets indikt, de alcohol in de kookwijn verdampt en de knoflook niet meer rauw is. Na het aflakken kun je de saus erbij serveren om de ribs nog extra in te dopen.
- Krijg je niet alles op? De spareribs kun je prima invriezen. Nadat je ze ontdooid hebt, kun je ze opwarmen in de oven.
De 3-2-1 methode
Hoe je de allerlekkerste Chinese stijl spareribs bereidt op de barbecue? Via de 3-2-1 methode natuurlijk. Een methode die bij de meeste fanatieke barbecuers wel bekend is en veel simpeler is dan het lijkt. Bij de 3-2-1 methode gaat het om drie verschillende manieren van garen, in drie verschillende tijden. De barbecue blijft hier continue op een temperatuur van ongeveer 120 graden. Eerst rook je de ribs 3 uur, vervolgens gaar je ze 2 uur in aluminiumfolie met een vloeistof en tot slot lak je ze een uur af.
Nou zijn wij geen barbecue experts en schiet ‘ie af en toe ook richting de 150 graden. Mocht dit bij jou ook het geval zijn, dan kun je de kooktijd van de eerste twee stappen ook met een uur tot half uur verkorten. Blijf gewoon goed kijken naar de ribs en de garing. Als je met de tweede stap bezig bent, kun je na 1,5 uur ook even voelen of de botjes al goed loskomen. Dit betekent dat de Chinese spareribs goed gaar zijn. Kijk wel uit voor je vingers, de stoom die uit de pakketjes komt, is behoorlijk heet!
Nog een lekker barbecue recept: stoofvlees met bokbier
Heb jij de spareribs gemaakt? Laat me weten of je ze lekker vond!