De lente is van start gegaan en daarmee ook het barbecueseizoen. Alhoewel… Wij barbecuen eigenlijk het hele jaar door, maar met een stralend zonnetje en ‘normalere’ temperaturen is het toch een stuk chiller. Vandaag deel ik mijn goddelijke barbecue recept voor shortribs met je. Je hebt er wel een paar uur voor nodig, maar echt veel werk heb je er verder niet aan. Ga jij dit barbecue recept voor shortribs maken?
Inmiddels zijn we alweer meer dan een jaar in het bezit van een Bastard. We hebben nog geen moment spijt gehad van deze niet-goedkope aankoop, want wauw wat is barbecuen op een kamado geweldig! Van prachtige stukken vlees en groenten grillen tot uitgebreide slowcook sessies. Vooral dat laatste is geweldig. Ik krijg mijn stoofpotjes nergens zo zacht als met de Bastard. Ook dit barbecue recept voor shortribs hoort thuis in het rijtje low en slow. En neem maar van mij aan, die 7 tot 8 uur wachten zijn het he-le-maal waard!
Ingrediënten & bereiding barbecue recept shortribs
Ingredients
- +/- 700 gram shortribs
- 1 eetlepel zout
- 1/2 eetlepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel mild paprikapoeder
- 1/2 eetlepel knoflookpoeder
- 1/2 eetlepel uienpoeder
- 1/2 eetlepel bruine suiker
- +/- 1 eetlepel olijfolie
- 50 milliliter appelsap
Instructions
- Maak de barbecue klaar voor indirect grillen en breng de temperatuur naar +/- 120 graden Celsius.
- Verwijder eerst het vlies aan de onderkant van de ribben, zoals je dat ook bij varkensribben doet. Snijd daarna met een scherp mes kruislings over de achterkant en verwijder eventueel vlies van de bovenkant. Noskos laat je in deze video zien hoe je dat doet.
- Maak nu de rub door alle droge ingrediënten met elkaar te mengen in een vijzel.
- Smeer het vlees in met wat olijfolie en bestrooi rijkelijk met de rub. Als de barbecue op temperatuur is, plaats je het vlees op het rooster. Je laat het nu 3 uur roken. Eventueel kun je wat van je favoriete rookhout toevoegen, maar dit hebben wij zelf niet gedaan.
- Na drie uur haal je het vlees van de barbecue en leg je het op aluminiumfolie. Giet de appelsap eroverheen en steek de thermometer in het dikste deel van het vlees. Vouw het pakketje goed dicht. Ik gebruik altijd minimaal twee vellen aluminiumfolie, zodat het niet stuk kan gaan door scherpe botten die iets uitsteken. Plaats de shortribs terug op de barbecue.
- Stel de thermometer in op 93 graden Celsius. Afhankelijk van hoe goed je de temperatuur onder controle hebt en houdt, duurt het ongeveer 3 uur tot het vlees deze temperatuur heeft bereikt. Prik met de thermometer in het vlees om 'te voelen' hoe zacht het is. Het moet iets weg hebben van prikken in een pakje boter (ook een tip van Noskos en echt hij heeft gelijk). Is dit op 93 graden nog niet het geval? Verwarm dan door tot 95-97 graden en test opnieuw.
- Leg het vlees op een schaal en maak het pakketje open. Laat het nu minimaal 20 minuten rusten. Na 20 minuten vouw je alles dicht en rol je er een handdoek omheen. Laat nog 40 minuten rusten. Snijd het vlees in dunne plakken en serveer.
Tips bij dit barbecue recept voor shortribs
Het leuke van het hebben van een Bastard is dat barbecuen meteen een compleet andere betekenis krijgt. Daar waar we voorheen alleen wat sateetjes, worstjes, gamba’s en hamburgers grilden, toveren we er nu de meest geweldige maaltijden mee op tafel. Zo ook dit goddelijke recept voor shortribs. Nou moet ik eerlijk bekennen dat we al eerder een poging deden, maar dat was absoluut geen succes. De rub was vies en het vlees verre van boterzacht. Na meerdere video’s te hebben gekeken, ben ik nog een keer de uitdaging aangegaan en daar is uiteindelijk dit barbecue recept voor shortribs uit ontstaan. Met alle ingrediënten in de rub waar ik zelf fan van ben. Hoe jij dit recept thuis ook tot een succes maakt? Ik geef je een aantal tips.
- Wij hadden shortribs van ongeveer 700 gram. Zo’n 200 gram van dit totaalgewicht bestaat uit de botten. Wil je het recept uitbreiden naar bijvoorbeeld vier personen? Vraag dan aan je slager een groter stuk of kies voor twee stukken. De bereidingswijze is hetzelfde.
- Kijk of het vlees ‘gemarmerd is met vet’. Vet geeft smaak en hoe meer witte streepjes er in het rode vlees te zien zijn, hoe lekkerder het is. En wees niet bang, je eet echt niet alles op. Door op een lage temperatuur te garen smelt het vet langzaam weg en laat het onwijs veel smaak achter.
- Zet een lekbak onder het vlees om vet en vleessappen op te vangen.
- Sla de rustperiode niet over. Dit heeft het vlees echt nodig.
- Blijft er na het eten vlees over? Geen probleem! Bewaar afgesloten in de koelkast en eet het de dag erna lekker op een broodje.
Meer barbecue recepten
Niels en ik zijn fan van barbecuen. ’s Zomers koken we er bijna dagelijks mee, omdat het dan binnen veel te heet is en verder staat ‘ie vaak in de weekenden aan. Inmiddels hebben we al heel wat lekkere recepten samen ontwikkeld. Althans, ik dan. Hij doet het zware werk: de barbecue schoonmaken en aansteken. Ook belangrijk! Naast dit barbecue recept voor shortribs staan er nog twee fijne recepten op Flofood. Via de links hieronder kun je ze bekijken.