Staat er dit weekend een borrel met vrienden of familie op de planning? Of ben je je alvast bezig met de planning van dat grote feest dat je na de COVID-19 situatie gaat geven? Dan heb ik een lekker borrelhapje voor je: kipkoekjes. En ja dat lees je goed, ik heb ook even moeten nadenken over een geschikte naam voor deze lekkernij. Ze zijn in ieder geval supersimpel om klaar te maken en ontzettend lekker.
Kipkoekjes dus. Niet gebakken in de oven, maar in de pan. Zoals je ook viskoekjes, krabkoekjes en groentenkoekjes kunt bakken. Een simpel recept, maar weer eens wat anders dan de standaard bitterbal en het toastje met filet american. Het leuke van alles is dat je er, inclusief de voorbereidingen, niet meer dan een half uurtje mee bezig bent. Je hebt alleen een beetje geduld nodig. Wat wil een mens nog meer in borreltijd!
Recept voor kipkoekjes
Ingredients
- 300 gram kipfilet
- 1 bosje verse dille (fijngehakt ongeveer 1,5 eetlepel)
- 1 bosje verse bieslook (fijngehakt 2 eetlepels)
- 1 bosje verse peterselie (fijngehakt ongeveer 1,5 eetlepel)
- 60 gram geraspte kaas
- 40 gram bloem
- 2 eieren
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 50 gram mayonaise
- zout en peper naar smaak
- olijfolie om in te bakken
Instructions
- Snijd de kipfilet in dunne reepjes en vervolgens in blokjes van ongeveer 0,5 centimeter.
- Hak de kruiden fijn en doe samen met de kipfilet, bloem, mayonaise, eieren, kaas en paprikapoeder in een kom. Roer alles goed door en zet het mengsel minimaal 3 uur, maar bij voorkeur een hele nacht, in de koelkast.
- Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en zet deze op laag tot middelhoog vuur. Bak de kipkoekjes aan beide kanten goudbruin en gaar. Ongeveer 3 minuten per kant.
- Laat uitlekken op keukenpapier en serveer als ze nog warm zijn.
Serveer een dipsausje bij de kipkoekjes
De meeste borrelhapjes vragen om een lekker dipsausje. Met deze kipkoekjes kun je verschillende kanten op. Voor een beetje pit kun je bijvoorbeeld twee eetlepels mayonaise mengen met sirachasaus. Meng dit volledig naar smaak! Eventueel kun je er nog wat limoensap doorheen roeren. Ik serveerde de kipkoekjes met een dipsaus gemaakt van twee eetlepels mayonaise, fijngehakte dille en een halve eetlepel citroensap. Lekker fris en heerlijk bij de kipkoekjes.
Nog meer borrelhapjes
Wij organiseren thuis graag borrels. Lekker in het zonnetje in de tuin of gezellig binnen met kaarsjes en een lekker muziekje op de achtergrond. Met borrelhapjes kun je eindeloos variëren. Ik zet hieronder nog wat andere lekkere recepten voor je op een rijtje.
- Zalmsalade (ook vet lekker als voorgerecht!)
- Zelfgemaakte crostini’s
- Eiersalade
- Tonijnsalade