Broodje ‘restje’ ribeye

3.3K

Had ik al vertelt dat wij gek zijn op barbecuen? Sinds de aanschaf van onze Bastard staan we elke week wel een keer achter de gril. Zo af en toe trakteren we onszelf op een mooi stuk vlees. Uiteraard iets met een vetje, want: smaak! We zijn beide gek op ribeye. Nou kunnen wij met z’n tweeën heerlijk eten, maar er blijft wel eens wat over. No worries, er wordt niks weggegooid. Van zo’n restje ribeye kun je de dag erna heeeeeerlijke broodjes maken!

Een broodje met een restje ribeye, truffelmayo, gesmolten kaas en als je hebt nog wat rucola en tomaat. Klinkt hemels toch? Zo twijfel je geen tweede keer als je bij de slager staat en er ligt een mooi stuk vlees in de vitrine. Met wat je overhoudt, maak je de dag erna een heerlijke lunch! En heb je geen restjes, maar wil je wel dit heerlijke broodje maken? Er is een alternatief!

Recept broodje restje ribeye

Het komt niet vaak voor, maar soms heb je wel eens een restje vlees over. Dit gooi je natuurlijk niet weg, maar bewaar je voor dit heerlijke broodje met ribeye, kaas en truffelmayo.
Cook Time 15 minutes

Ingredients

  • 150 gram ribeye (ongeveer, iets meer of minder kan ook!)
  • handje geraspte kaas (+/- 50 gram)
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels fond of runderbouillon (geen ramp als je dit nou net niet in huis hebt)
  • 2 harde broodjes, bijvoorbeeld tijgerbroodjes
  • 2 theelepels truffelmayonaise
  • 4 cherry tomaatjes
  • paar blaadjes basilicum of rucola
  • optioneel: een restje uiencompote

Instructions

  • Pel de ui en snijd in halve ringen. Zet een koekenpan op het vuur en bak de ui in een beetje olijfolie tot deze glazig is.
  • Snijd ondertussen de ribeye in dunne reepjes. Zodra de ui zacht is, draai je het vuur hoog. Doe de ribeye in de pan en bak even een minuutje mee onder voortdurend roeren. Niet om verder te garen, maar om te verwarmen.
  • Voeg de bouillon of het fond toe en roer dit goed door. Doe nu de kaas in de pan en bak mee tot alles gesmolten is. Draai het vuur uit.
  • Snijd de broodjes door de helft en besmeer elk met een theelepel truffelmayo en beleg met een paar plakjes tomaat. Doe daar, als je hebt, wat verse basilicum of rucola bovenop. Verdeel het ribeyemengsel over de broodjes en serveer.
Course: Lunch
Keyword: Broodje, Kokenmetrestjes, Restje, Restjeslunch, Ribeye, Truffelmayonaise

Tover restjes om tot een nieuwe maaltijd

We gooien met z’n allen jaarlijks veel te veel weg. Ik doe ontzettend mijn best om dit tot minimale hoeveelheden te beperken. Vooral vlees of vis belandt bij ons thuis eigenlijk nooit in de prullenbak. Noem me een softie of milieuactivist, maar er is wel een dier voor doodgegaan en daar ga je dus met respect mee om. Het is daarnaast echt een leuke uitdaging om lekker creatief met restjes te zijn. Als je een beetje nadenkt, tover je de dag erna een goddelijke lunch op tafel!

Het idee voor dit broodje met een restje ribeye is een soort variatie op de Philly cheese steak. Althans, ik heb ooit een keer op tv gezien hoe ze dit in een foodtruck klaarmaakten. Het recept heb ik verder niet opgezocht. Ook hier ben ik gaan koken met de restjes die ik in huis had. De geroosterde tomaatjes op de foto waren over van het Caprese 2.0 voorgerecht dat ik de avond daarvoor serveerde. Hetzelfde geldt voor de uiencompote die je op de foto kunt zien. Ook die is afkomstig uit dat recept. Rucola had ik helaas niet in huis. Om toch wat groen toe te voegen, koos ik voor een flinke hand basilicum. Een paar maanden ervoor maakte ik dit recept ook, maar toen wel met rucola. Tja, soms moet je creatief zijn!

Alternatief

Heb je geen restjes van de avond ervoor, maar heb je toevallig wel fricandeau? Bak dit kort mee. Een beetje à la broodje warm vlees, maar dan met gesmolten kaas en truffelmayo. Ik weet wel welke variant er gaat winnen! 😉

Op zoek naar nog een lekker barbecue recept? Wat dacht je van dit recept voor stoofvlees met bokbier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.