Carpaccio van aubergine met burrata en pesto

6.4K

Op de traditionele carpaccio zijn tegenwoordig ontzettend veel variaties, waaronder zelfs een aantal vegetarische opties. Zelf ben ik een enorme fan van deze carpaccio van gegrilde aubergine met burrata. Het grillen van de aubergine is even een klusje, maar het eindresultaat is het meer dan waard! Bovendien kun je dit prima een paar uur of een dag van tevoren doen, zodat je er op de avond zelf maar weinig tijd aan kwijt bent. Ben jij op zoek naar een lekker en niet al te moeilijk vegetarisch voorgerecht? Lees dan snel verder voor mijn recept voor carpaccio van aubergine met burrata.

Ik organiseer graag etentjes en vind het echt ontzettend leuk om daar uren voor de keuken in te duiken. Van simpele recepten tot uitgebreide kooksessies, als ik voor een ander kan koken word ik daar ontzettend gelukkig van! Deze carpaccio van aubergine met burrata zie je regelmatig bij mij op tafel. Het leuke is namelijk dat je heel eenvoudig kunt variëren met de porties. Het is een toppertje als voorgerecht, maar ook in kleiner formaat tijdens een proeverij en zelfs als salade. En geloof me, zelfs mensen die normaal gesproken niet zo’n fan zijn van aubergines, maak je hier blij mee!

Ingrediënten & bereiding carpaccio van aubergine

Een super simpel en bovendien vegetarisch voorgerecht! Deze carpaccio van aubergine met burrata is niet moeilijk om te maken, lekker én feestelijk.
Servings 4 personen
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes

Ingredients

  • 1 grote aubergine of twee kleintjes
  • 2 burrata (of vier kleintjes, o.a. te koop bij Albert Heijn)
  • 12 cherry tomaatjes
  • 3 eetlepels pijnboompitjes
  • 3 eetlepels verse pesto
  • 3 eetlepels olijfolie, plus extra bij het serveren (extra vierge)
  • 1 zakje rucola
  • balsamico stroop- of azijn
  • zout en peper (naar smaak)

Instructions

  • Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 3 millimeter en bestrijk ze met de olijfolie. Het kan zijn dat je iets meer nodig hebt dan hierboven aangegeven, aubergines zijn net sponzen. Bestrooi daarna met wat zout en versgemalen peper.
  • Verhit een grillpan op middelhoog vuur en bak hierin de plakken aubergine aan beide kanten tot er een mooi bruin streepje van het grillen ontstaat. Bak in etappes en leg de gegrillde aubergines op een groot bord om af te laten koelen.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur, tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Verdeel de plakjes gegrilde aubergine over de borden en strooi hier wat rucola overheen. Halveer de tomaatjes en verdeel die samen met de pijnboompitjes over de carpaccio van aubergine. Snijd de burrata doormidden en leg op elk bord een halve burrata of één kleine.
  • Besprenkel met wat olijfolie en balsamico stroop of balsamico azijn en verdeel de pesto in kleine hoopjes over de borden. Maak af met wat zeezout en versgemalen peper en serveer.
Course: Voorgerecht
Keyword: Aubergine, Burrata, Carpaccio aubergine, Vegetarisch, Vegetarische carpaccio, Voorgerecht

Tips vegetarisch voorgerecht: carpaccio van aubergine met burrata

Net zoals in het dagelijks leven hoeft ook je menu niet volledig uit vlees en vis te bestaan. Er zijn ontzettend veel vegetarische voorgerechten waar je zelfs de grootste vleeseter mee verrast! Naast de Caprese 2.0, die je ook op mijn website vindt, is ook mijn carpaccio van aubergine met burrata favoriet bij velen. Met deze simpele tips wordt dit gerecht ook bij jou thuis een succes!

  • Gril de plakjes aubergine in etappes. Dit kost tijd, maar als je alles tegelijk in de pan gooit krijg je nooit hetzelfde effect.
  • Wil je helemaal indruk maken op je gezelschap? Maak een grilruitje! Dit doe je door de aubergine tijdens het grillen 180 graden te draaien. Doet verder niks af aan de smaak, ziet er wel gaaf uit!
  • Het grillen van de aubergine kan prima een dag van tevoren. Laat de aubergine plakjes wel goed afkoelen en bewaar ze vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast.
  • Dit vegetarische voorgerecht tover je in een mum van tijd om tot salade. Verdeel de plakken aubergine niet over vier borden, maar één groot bord. De rest van de stappen zijn hetzelfde. Weer eens wat anders bij de barbecue!
  • Burrata is een romige Italiaanse kaas die veel weg heeft van mozzarella. Ze zijn er in het groot, maar ook in het klein.

Tip: zelf pesto maken!

In dit recept gebruik ik een kant-en-klare pesto van de supermarkt. Niet de variant uit een potje die je kunt vinden in het Italiaanse schap, maar een verse. De lekkerste koop je naar mijn idee bij de Albert Heijn en Lidl. Beide pesto’s vind ik ontzettend lekker en daarmee bespaar ik mezelf regelmatig de moeite met zelf pesto maken. Wil jij toch de uitdaging aangaan en deze carpaccio met aubergine en burrata naar een hoger niveau tillen? Maak zelf pesto! Meng daarvoor in een keukenmachine 25 gram basilicum en dan alleen de blaadjes en bovenste steeltjes, 30 gram parmezaanse kaas, 1 teen knoflook, 100 milliliter olijfolie extra vierge, scheutje balsamico azijn (+/- 1 theelepel), 20 gram pijnboompitten (geroosterd). Pulseer de machine een paar keer tot de gewenste structuur, proef en breng op smaak met zeezout en vers gemalen peper. In plaats van balsamico azijn kun je ook wat citroensap toevoegen. Ik vind dat dit de pesto iets frisser maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.