Croquettas de jamón, absoluut een van de lekkerste tapas die je in Spanje kunt bestellen. Al helemaal als je geen genoeg krijgt van de geweldige Spaanse ham: jamón ibérico (pata negra). Het is niet alleen een geweldig tapasgerecht, deze hamkroketten zijn ook perfect als borrelhapje of voorgerecht. Zelf kroketten maken is helemaal niet moeilijk en ook nog eens leuk en ontzettend lekker. Je hebt er wel wat wachttijd voor nodig, maar dat is dit recept voor Croquettas de jamón meer dan waard.
Wat kun je mij blij maken met tapas. Ik ben zelf een ontzettende proever en kan eigenlijk nooit kiezen tussen alles wat er op een menukaart staat. Het liefst neem ik van alles een hapje om zo veel mogelijk nieuwe smaken te ontdekken. Samen eten delen vind ik echt geweldig.
Helaas duurt het nog wel een paar maanden tot we eindelijk weer naar Spanje gaan. Dat maken we maar goed met zo nu en dan een Spaanse tapasavond. Bij elke duik ik een dag van tevoren alvast de keuken in om deze goddelijke Croquettas de jamón te maken. Een hapje waar ik zelf, maar waar ook mijn gasten ontzettend blij van worden.
Ingrediënten & bereiding Spaanse kroketten met Jamón
Ingredients
- 150 gram jamón (Serano of Pata negra)
- 1 theelepel mosterd
- 20 gram geraspte parmezaanse kaas
- 200 milliliter melk
- 250 milliliter runderbouillon
- 75 gram boter
- 75 gram bloem
- 3 blaadjes gelatine
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie om in te frituren
- 5 eieren
- 6 eetlepels bloem (mogelijk iets meer)
- 200 gram panko (mogelijk iets meer)
Instructions
- Vul een kom met koud water en doe hier de gelatineblaadjes in. Zet apart.
- Doe de boter in een ruime steel- of kookpan en laat langzaam smelten op laag vuur.
- Als de boter gesmolten is, doe je de bloem in de pan. Terwijl je blijft roeren, bak je de roux (bloem/boter-mengsel) 1 tot 2 minuten.
- Meng de bouillon met de melk en voeg dit rustig aan toe aan de roux. Verruil de pollepel voor een garde en blijf kloppen tot er een glad en egaal mengsel ontstaat. Voeg de mosterd en parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout en peper.
- Haal de pan van het vuur en roer er de gelatineblaadjes doorheen.
- Snijd de jamón in kleine stukjes en roer door de roux. Giet het mengsel in een kom of ovenschaal en dek af met plasticfolie. Plaats minimaal 4 uur in de koelkast.
- Nu is het tijd om de kroketten te maken. Maak hier een 'paneerstation' voor. Neem drie ruime kommen of diepe borden. Kluts in het ene bord de eieren, doe in bord nummer twee de bloem en in bord nummer drie de panko. Maak nu kleine langwerpige bolletjes (bitterbalformaat) van het jamónmengsel. Haal die eerst door de bloem, daarna door de ei en daarna door de panko. We gaan dubbel paneren, dus na de panko haal je de kroketten nog een keer door het ei en weer door de panko. Zo worden ze extra krokant en barsten ze minder snel. Werk met twee handen. Eén voor de natte en één voor de droge ingrediënten.
- Zet de frituurpan aan of vul een wok met 5 centimeter olijfolie. Verwarm die naar 180 graden. Geen thermometer? Steek de steel van een houten pollepel in de olie. Zie je bubbeltjes? Dan kun je gaan frituren.
- Frituur de kroketten +/- 5 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Ze kunnen openbarsten en dat kan wat extra spetteren. Schrik niet, gewoon na afloop met een schuimspaan uit de pan halen. Laat de kroketten even uitlekken op een bord met keukenrol.
- Serveer met aioli of gegrilde paprikamayonaise. Die laatste kun je in sommige supermarkten kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken door een paar lepels mayo samen met een gegrilde paprika, wat zout en peper in een blender of foodprocessor te doen.
Tips om zelf Croquettas de jamón te maken
Zelf kroketten of bitterballen maken is helemaal niet moeilijk. Het enige waar je rekening mee moet houden is de wachttijd. Je maakt namelijk eerst een dikke ragout en die moet helemaal afkoelen voordat je er kroketten of bitterballen van kunt maken. Uiteraard heb ik nog een aantal handige tips bij dit recept voor Croquettas de jamón voor je op een rijtje gezet. Zo kan er (bijna) niks misgaan.
- Kun je Croquettas de jamón van te voren maken of invriezen? Het antwoord op beide is ja. Sowieso moet de ragut minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Je kunt ze vervolgens prima als ’s ochtends of ’s middags rollen als je ze die avond nodig hebt. Ook kun je ze makkelijk invriezen. Wel moet je ze daarvoor eerst paneren. In de vriezer blijven ze zeker een aantal maanden goed (als je dat al redt ;-)).
- Werk netjes bij het paneren. Dat voorkomt rare klontjes. Paneer de kroketten dubbel: dus twee keer door de ei en de panko.
- Uiteraard kun je ook gewone paneermeel gebruiken. Persoonlijk vind ik panko lekkerder. Dan worden ze nóg krokanter en dat wil je.
- Sausje erbij is lekker, maar dat hebben ze niet per se nodig. De croquettas zijn van zichzelf al gigalekker.
- Geen frituurpan, maar een airfryer? Spray de Spaanse hamkroketten voor je ze bakt even in met olijfolie of een andere oliespray.
- Geen frituurpan, maar bakken in de pan? Gebruik olijfolie en verwarm die rustig naar 180 graden. Een thermometer is niet nodig, je pakt gewoon een houten pollepel. Steek de onderkant van de steel in de olie en als je bubbeltjes ziet ben je good to go.
Ideaal basisrecept voor zelfgemaakte kroketten
Na Kerst maakt mijn moeder altijd een gigantische hoeveelheid kalkoenbitterballen. We hebben altijd te veel, maar dat is in dit geval absoluut geen probleem. De dag erna plukt ze het vlees van het karkas en maakt ze met de restjes de allerlekkerste kalkoenbitterballen die je ooit hebt geproefd. Gigantische kegels die nog lekkerder smaken met een klodder mosterd. Kokendheet uit de frituur, zodat je gegarandeerd je mond brandt bij de eerste drie happen. Want waarom zou je wachten als je er meteen van kunt genieten? Wil jij zelf graag experimenteren met bitterballen en kroketten? Dit recept vormt een prima basis. Laat de jamón weg en verruil die bijvoorbeeld door oude kaas, garnalen of stoofvlees.
Spaans toetje toe
Gek genoeg staan er nog maar weinig Spaanse recepten op mijn website. Daar ga ik de komende maanden verandering in brengen, want ik deel met liefde al mijn Spaanse favorieten met je. Voor nu moet je het doen met een toetje toe: créme caramel (Flan Clásico). Een overheerlijk dessert met vanillecustard en karamelsaus. Wederom eentje die absoluut thuishoort op je tapasavond. Bekijk hier het recept voor créme caramel.