Geweldig barbecue recept voor stoofvlees met bokbier

14.3K

Gisteren heb ik het meest goddelijke pannetje stoofvlees ever gemaakt. Op de Bastard, in een Dutch Oven en met bokbier. En ik kan jou alleen maar aanraden om dit ook te maken. Ik weet namelijk zeker dat je hier heel blij van wordt. Helemaal als je ook zo’n barbecue hebt, maar ook als je die niet hebt. Lees snel verder voor dit geweldige barbecue recept voor stoofvlees met bokbier.

Een jaar geleden kochten Niels en ik een Bastard. Daar hebben we nog geen moment spijt van gehad. Wat een geweldige barbecue! Ik denk dat er weinig weken zijn dat we ‘m niet hebben gebruikt. Ik heb al een aantal keer stoofvlees geprobeerd te maken. Lekker, maar steeds niet wauw. Tot gisteren. Dit barbecue recept voor stoofvlees heeft echt fantastisch uitgepakt. Ik was van plan een prachtige foto in de Dutch Oven te maken met de barbecue, maar voor die tijd was het al op…

Barbecue recept voor stoofvlees met bokbier

Dit barbecue recept voor stoofvlees is geweldig. Het vlees is boterzacht en de saus… Daar blijf je van eten!
Servings 2 personen
Prep Time 30 minutes
Cook Time 2 hours 30 minutes

Ingredients

  • 400 gram riblap (of ander stoofvlees, maar dit is mijn favorieT)
  • 4 stuks medium rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 winterpeen
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 laurierblaadje (gedroogd)
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 200 milliliter kalfsfond
  • 1 flesje bokbier
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel lichte basterdsuiker
  • zout en peper naar smaak

Instructions

  • Steek de barbecue aan en breng de temperatuur naar 200 °C, directe hitte.
  • Pel ondertussen de uien en snijd deze in halve ringen. Hak de knoflook fijn, maak de wortel schoon, halveer en snijd in dunne plakjes.
  • Snijd het vlees in dobbelstenen van ongeveer 2 x 2 cm groot.
  • Zet alle ingrediënten klaar bij de barbecue, zodat je niet steeds naar binnen hoeft te lopen tijdens het bakken.
  • Kruid het vlees met zout en peper. Plaats het op de gril. Sluit de deksel en wacht even een minuutje. Doe de deksel weer open en draai het vlees om. Het vlees heeft nu mooie grilstrepen. Doe de deksel weer dicht en bak nog twee minuten. Haal het vlees van het rooster en zet apart.
  • Zet de Dutch Oven op het rooster en doe de boter en olie in de pan. Sluit het deksel weer een minuutje en wacht tot de boter gesmolten is en licht bruist. Doe de uien, knoflook, laurier, wortel en tijm in de pan. Bak het geheel 3 minuten of tot de uien iets glazig zijn.
  • Voeg nu de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Doe nu het vlees, de fond en het flesje bier in de pan. Sluit het deksel.
  • Haal de pan van het rooster en bouw de barbecue om naar indirecte hitte. Zet het rooster terug, bovenop de platesetter. Zet de pan terug op het rooster en sluit het deksel van de barbecue.
  • Breng de temperatuur van de barbecue terug naar 150 °C. Laat het vlees nu 2,5 uur stoven.
  • Na 2,5 uur haal je de deksel van de pan. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Ik vond de saus lichtbitter en daarom heb ik uiteindelijk nog een kleine eetlepel lichtbruine basterdsuiker toegevoegd. Vind jij dit ook? Voeg niet meteen alle suiker toe, maar proef!
  • Haal de Dutch Oven van het rooster en laat de pan minimaal 2 uur staan met het deksel erop. Voor het eten zet je de pan weer op het fornuis. Zet het vuur middelhoog en laat het vlees nog een kwartiertje pruttelen op middelhoog vuur, zodat de saus nog iets indikt. Roer af en toe en blijf erbij, zodat niks aanbrand.
  • Serveer met wat je lekker vindt. Wij aten het stoofvlees met aardappeltjes en gewokte spruitjes. Een feest!
Course: Avondmaaltijd, Barbecue, Diner
Keyword: Barbecue, Barbecuerecept, Bastard, Bokbier, Dutch Oven, Stoofvlees

Tips voor dit barbecue recept voor stoofvlees

Zelf stoofvlees maken op de barbecue is helemaal niet moeilijk. Het enige waar je verstand van moet hebben is hoe je de temperatuur regelt en hoe je ervoor zorgt dat deze ook op een bepaalde temperatuur blijft. Ik kan alleen maar zeggen: lees je in, kijk wat video’s en oefening baart kunst. Uiteraard heb ik voor dit barbecue recept voor stoofvlees een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Gebruik goede houtskool, het liefst zo groot mogelijk. Die branden langer. Wij hebben ze altijd direct van onze slager.
  • Koop goed vlees. Dat maakt niet alleen het verschil in smaak!
  • Gril het vlees eerst even op de barbecue. Houd hiervoor het deksel tussentijds dicht. Zo krijg je een heerlijke rooksmaak.
  • Open niet steeds de barbecue. Dan verlies je hitte en dit wil je niet. Zorg dat de temperatuur tijdens het stoven zo constant mogelijk blijft.
  • Je hebt natuurlijk niet per se een Bastard, Green Egg of ander soort kamado nodig. Ook op een Weber of gasbarbecue kun je dit barbecue recept voor stoofvlees maken. Kijk alleen wel even op YouTube naar van die video’s die je laten zien hoe je deze barbecue tot oven omtovert.
  • Wij aten het stoofvlees met mijn aardappeltjes uit de oven. Heb je dat ‘patatje stoof’ effect. Het recept voor aardappeltjes uit de oven kun je hier bekijken.

Barbecuefans

Iets minder dan een jaar geleden kochten Niels en ik een Basterd. We hadden het er al tijden over en het leek ons echt geweldig om zo’n barbecue te hebben. Via via kwamen we terecht bij Haarlem Barbecue. Je kunt hier niet alleen allerlei soorten kamado’s en barbecues kopen, maar ook alle accessoires. Daarnaast bieden ze cursussen aan. Naast nieuwe modellen, zijn er ook nieuwe modellen die tijdens het vervoer een kleine beschadiging hebben opgelopen. Met die barbecues is niks mis, ze zijn alleen niet 100% mooi én meteen heel veel goedkoper. Ideaal!

Sinds we ons ‘eitje’ hebben (ja zo noemen we ‘m). Staat ‘ie minimaal 1 keer per week aan. In de zomer kookte ik er zelfs bijna elke dag op. We zijn inmiddels echte barbecuefans. Ik wil altijd nog een keer een cursus volgen, maar inmiddels heb ik ‘m zelf ook goed onder controle. We bereiden er van alles op. Van dit barbecue recept voor stoofvlees tot grote ribeyes van onze favoriete slager, spareribs en ga zo maar door. Het kost wat, maar dan heb je ook wel wat!

Laat je me weten of het bij jou net zo lekker heeft gesmaakt? ?

Join the Conversation

  1. Hi, waarom grill je het vlees in blokjes van 2×2? Is toch niet handig? Kan je niet beter de hele lap grillen en daarna snijden,
    Mvg Karin

    1. Hoi Karin, grillen geeft juist die lekkere smaak aan het vlees. Ik snijd het daarom eerst in blokjes, zodat de gril meer van het vlees raakt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.