Ik heb weer echt een toppertje van een recept voor je! Een hemels borrelbrood met alleen maar lekkere dingen. Gekarameliseerde Balsamico uien, een restje Franse kaas, gebakken Spaanse Fuet worst, verse kruiden, kappertjes en nog veel meer lekkers. Daar hoeft geen smeerseltje meer op, die eet je zo uit het vuistje. Benieuwd naar het recept voor dit hemelse borrelbrood? Lees dan maar snel verder!
Zelf brood maken is ontzettend leuk en helemaal niet moeilijk. Het is alleen belangrijk dat je er even de tijd voor neemt. Voor het kneden van het deeg, maar ook voor het rijzen ervan. Als je dat doet, dan kan het bijna niet misgaan. Dit deegrecept is overigens ook een hele goede basis voor als je zelf wilt experimenteren met het maken van een borrelbrood. Je kunt voor mijn ingrediënten gaan, maar variëren is ook mogelijk. Ik zal hieronder nog een aantal variatietips met je delen.
Ingrediënten & bereiding hemels borrelbrood
Ingredients
- 300 gram bloem
- 2/3 zakje gist (ongeveer 5 gram)
- 150 milliliter lauwwarm water
- 1/2 theelepel suiker
- 1/2 theelepel zeezout
- 2 witte uien
- 2 teentjes knoflook
- 70 gram Spaanse Fuet worst (of een andere droge worst of spekjes)
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel kappertjes
- 4 kleine tomaatjes
- 1 eetlepel verse basilicum (fijngehakt)
- 20 gram parmezaanse kaas
- 60 gram Port Salut (of een ander restje zachte Franse kaas)
- 1 takje rozemarijn
- olijfolie extra vierge
Instructions
- Maak eerst het deeg. Meng de gist met de halve theelepel suiker in lauwwarm water en roer het even goed door. Pak een grote kom en doe hierin het bloem en de zout. Roer even goed door en voeg dan in een keer het water/suiker/gist mengsel toe. Breng dit samen met je wijsvinger en stort het deeg dan uit op je aanrechtblad. Kneed het deeg goed door, minimaal 10 minuten. Zet desnoods een timer, je wilt een zacht en soepel deeg creëren en daar moet je even voor kneden. Deeg te nat of te droog? Voeg eventueel nog iets meer water of bloem toe.
- Rol een bol van het deeg en doe die terug in de kom. Besprenkel met een eetlepel olijfolie en dek af met plasticfolie. Leg hier een theedoek op en zet het deeg een uurtje weg op een warme plaats. Bijvoorbeeld in het zonnetje in de vensterbank.
- Terwijl het deeg rijst, maak je de gekarameliseerde uien. Verwijder het vel van de Fuet worst en snijd deze in kleine blokjes. Doe met een halve eetlepel olijfolie in de pan en bak goudbruin. Snijd ondertussen de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Doe allemaal in de pan, zet het vuur laag en laat de uien langzaam karameliseren met een snufje zout. Zodra ze helemaal zacht zijn, voeg je de suiker en balsamico toe en zet je het vuur hoger. Blijf roeren tot alle balsamico is opgenomen. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
- Bereid ondertussen de rest van de ingrediënten voor. Snijd de franse kaas in blokjes en de tomaatjes in plakjes, spoel de kappertjes af en hak deze fijn en hak de basilicum en rozemarijn fijn.
- Vet een cakeblik in met een beetje olie. Haal het deeg uit de kom en meng de olijfolie erdoorheen. Leg een stuk bakpapier op je aanrechtblad en leg het deeg hierop. Rol het uit of duw het uit met je handen, tot het net zo groot is als het vel bakpapier.
- Verspreid de gekarameliseerde uien over het deeg en strooi alle andere ingrediënten eroverheen. Tot slot rasp je er wat parmezaanse kaas overheen.
- Rol het deeg op en vouw het dubbel, zodat het in het cakeblik past. Doe het deeg er in en laat afgedekt nog 30 minuten rusten. Verwarm de laatste 10 minuten de oven voor op 180 graden Celsius.
- Besprenkel het deeg met wat olijfolie en optioneel met wat zeezoutvlokken en sesamzaadjes. Zet in de oven en bak in +/- 35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat afkoelen, snijd in plakken en serveer.
Variëren met dit recept voor borrelbrood
Dit borrelbroodrecept voor borrelbrood vormt een hele goede basis en uiteraard kun jij er eindeloos mee variëren. Verander niks aan de bloem-gist verhouding en voeg alleen extra bloem of water toe als het deeg niet goed samenkomt (niet alle bloem is hetzelfde). Doe dit overigens niet meteen, maar geef het even de tijd. Met de rest van de ingrediënten kun je lekker freestylen. Enkele variatietips voor dit borrelbrood:
- Beleg het deeg met een bol mozzarella die je in kleine stukjes scheurt, een handje geroosterde pijnboompitjes, een eetlepel kappertjes, fijngehakte olijven, verse pesto en parmezaanse kaas.
- Restjes Franse kaas (zo’n 150 tot 200 gram) en takje fijngehakte rozemarijn.
- 150 gram gebakken spekjes, 2 tot 3 eetlepels pesto, een handje geroosterde pijnboompitjes, parmezaanse kaas en 2 eetlepels fijngehakte zongedroogde tomaatjes.
Ook leuk: vouw het deeg niet dubbel, maar snijd er plakken van 1,5 cm dik van. Leg die naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat of in een springvorm. Dan maak je er een soort breekbrood van.
Nog meer lekkers voor bij de borrel
Oh jongens ik hou van borrels. Zo gezellig! Lekker met vrienden of familie iets drinken en ondertussen genieten van een goedgevulde borrelplank met heel veel lekkers. Kaasjes, vers fruit, noten en allerlei zelfgemaakte smeersels. Onder de categorie ‘voor bij de borrel’ vind je nog meer recepten die niet op je borrelplank misstaan. Mijn favorieten?