Ik varieer graag met verschillende ontbijtjes. Van Griekse yoghurt met vers fruit en home-made Granola tot deze overheerlijke ontbijtmuffins met banaan en bosbessen. Elke nieuwe dag is een feestje en dus mag je die wat mij betreft ook feestelijk beginnen. Nou heb je daar niet elke dag tijd voor, maar ook van een snel ontbijt kun je iets feestelijks maken. Dit recept voor ontbijtmuffins is in ieder geval perfect voor beide situaties. Ga jij ermee aan de slag?
Je leest hier ontbijtmuffins, maar uiteraard kun je deze lekkernij ook omdopen tot tussendoortje of brunchgerecht. Lekker én gezond.
Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen
Ingredients
- 150 gram bosbessen
- 2 hele rijpe bananen (liefst zo bruin mogelijk)
- 1 ei
- 15 gram bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 100 gram havervlokken
- 1/2 theelepel kaneel of koekkruiden
- 12 muffinvormpjes
Instructions
- Pel de bananen en doe ze samen met de havervlokken, koekkruiden (of kaneel), bakpoeder, baking soda en het ei in een blender. Doe de deksel erop en maal het geheel tot een glad beslag.Tip: Heb je geen blender? Gebruik dan kant-en-klaar havermeel in plaats van havervlokken en meng alles in een mengkom.
- Giet het beslag in een mengkom. Spatel de bosbessen er doorheen.
- Haal de muffinvormpjes uit elkaar en verdeel ze over een bakplaat of een speciale muffinbakvorm.
- Vul elk muffinvormpje met het beslag tot +/- 1 cm onder de rand. Eventueel kun je ze nog garneren met wat pompoenpitten
- Plaats de bakplaat in een voorverwarmde oven van 180 ºC. Bak de muffins in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Afhankelijk van je oven kan dit proces iets sneller verlopen.
Van ontbijtmuffins naar bananenbrood
Heb je alle ingrediënten voor dit ontbijtje in huis, maar heb je geen muffinvormpjes? Geen probleem! Tover de ontbijtmuffins gewoon om tot bananenbrood. Je gebruikt gewoon dezelfde hoeveelheden als in het recept hierboven, maar de muffinvormpjes vervang je door een cakeblik. Zelf bedek ik deze altijd met een laag bakpapier, maar je kunt het cakeblik ook goed invetten met een beetje boter of olie. Het enige dat je verder moet doen, is de baktijd iets verlengen. Het bananenbrood heeft ongeveer 35 tot 45 minuten nodig in een voorverwarmde oven. Check na 35 minuten even hoe het bakproces ervoor staat. Je kunt met een satéprikker checken of je bananenbrood gaar is. Laat volledig afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.
Eindeloos variëren
Uiteraard kun je ook met dit recept eindeloos variëren. Houd de basis aan, maar vervang de bosbessen bijvoorbeeld door een in plakjes gesneden peer of appel. Ook kun je een handje noten toevoegen. Bijvoorbeeld pecannoten, amandelen of walnoten.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat me weten wat je er van vindt! 🙂