Iedereen die Flofood vaker bezoekt weet vast wel dat ik dol ben op een gezellige borrel met vrienden of familie. Uiteraard met borrelhapjes, Franse kaasjes en lekkere smeersels. Vandaag deel ik graag één van mijn nieuwe favorieten met je: opgeklopte feta met zoete, in de oven geroosterde tomaatjes. Een geweldige dip, heerlijk met stokbrood of toastjes. Lees snel verder voor mijn recept voor opgeklopte feta.
Soms zijn er van die dagen dat je extra vroeg wakker bent, maar dat je nog wel twee uur in bed blijft liggen. Gewoon lekker lui zijn en zonder nadenken honderden filmpjes kijken op YouTube of Instagram. Heel af en toe heb ik zo’n moment en tijdens de laatste kwam ik een Instagram Reels tegen met daarin opgeklopte feta. Als kaas- en fetalover moest ik natuurlijk zelf ook zoiets proberen. Eerlijk is eerlijk: WAUW. Vanaf nu geen borrel meer zonder opgeklopte feta en geroosterde tomaatjes. Want wat is dit een hemelse combinatie zeg!
Ingrediënten & bereiding opgeklopte feta met geroosterde tomaatjes
Ingredients
- 250 gram goede cherrytomaatjes
- 80 milliliter olijfolie
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 200 gram feta
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 citroen sap en rasp
- 1 theelepel honing
- 3 teentjes knoflook
- 5 takjes platte peterselie
- zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels mascarpone
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Pak een kleine ovenschaal en doe hier de tomaatjes in samen met de knoflook, chilivlokken en 50 mililiter olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en rooster ongeveer 30 minuten tot de tomaatjes mooi zacht zijn. Haal de ovenschaal uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Doe alle overige ingrediënten in de blender en blend tot een gladde, romige massa.
- Proef of je eventueel nog wat extra olijfolie, citroensap, zout of peper toe moet voegen.
- Schep het fetamengsel in een leuke schaal en maak in het midden een soort kuiltje. Schep hier de afgekoelde tomaatjes in, inclusief de olie. Garneer met nog wat extra fijngehakte peterselie en eventueel wat verse basilicum.
- Serveer er toastjes of stokbrood bij én dippen maar!
Opgeklopte feta: de nieuwe borrelhapjeshemel!
Feta is een fantastische kaas. Gebakken op z’n Grieks, in salades, in een olijvenmix en ga zo maar door. Maar wist je dat je van deze brokkelige Griekse schapenkaas ook een geniale romige dip kunt maken? En dat dit ook nog eens ontzettend simpel is! Het enige dat je nodig hebt is een blender of staafmixer en die doen verder al het werk voor je. Je moet wel goed blenden, zodat er een romige substantie ontstaat en alle fetakorreltjes zich samen hebben vermengd. Dit kan, afhankelijk van de blender die je gebruikt, even duren. Dit recept is een prima basis en die kun je zelf helemaal aanpassen. Vervang bijvoorbeeld de geroosterde tomaatjes door gegrilde courgette en laat de honing weg. Het is aan jou! De opgeklopte feta kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Nog meer voor bij de borrel
Een goed glas wijn, een plateau met Franse kaasjes en allerlei heerlijke borrelhapjes. Lekker ontspannen en genieten van een gezellige middag of avond met vrienden of familie. Niels en ik zijn er fan van. Ik deel met liefde al mijn borrelhapjes met je. Naast dit recept voor opgeklopte feta met in de oven geroosterde tomaatjes heb ik ook de volgende borrelhapjes voor je in de aanbieding: