De Thaise keuken is één van mijn favoriete keukens. De smaken, de perfecte ballans… Doe mij elke dag maar een Thaise maaltijd! Eén van mijn lievelingsgerechten is Pad Thai. Een typische streetfood maaltijd die je bijna overal in het land kunt bestellen. Er bestaan verschillende varianten en iedere Thai heeft zo haar eigen recept. Thais ben ik niet, maar ik deel wel graag mijn overheerlijke recept voor Pad Thai met je.
Ik kan niet snel een Thais gerecht noemen dat ik niet lekker vindt. Oké, als we de gefrituurde insecten achter wegen laten dan! Curry’s, roerbakgerechten, salades en soepen, stuk voor stuk word ik er erg blij van.
Pad Thai saus uit een flesje
Ik ben niet zo’n fan van kant-en-klare pakjes, zakjes en sauzen. Toch maak ik bij Pad Thai graag een uitzondering. Toen ik een aantal jaar geleden op zoek ging naar een geschikt recept, kwam ik erachter dat er ontzettend veel variaties bestaan op de saus. En tja, welke moet je dan kiezen? Vol goede moed ging ik met mijn boodschappenlijstje naar de toko. Daar kwam ik erachter dat ze ook gewoon een kant-en-klare Pad Thai saus verkopen. Heel lui heb ik toch maar voor het flesje gekozen. En eerlijk is eerlijk, daar heb ik tot de dag van vandaag geen spijt van. Mijn Pad Thai smaakt net zo lekker als in Thailand. Zelfs met de kant-en-klare saus!
Zelf Pad Thai maken: tips
Zelf Pad Thai maken is helemaal niet moeilijk. Als de pan eenmaal op het vuur staat, kun je binnen mum van tijd van het gerecht genieten. Wel heb ik een aantal belangrijke tips voor je.
- Gebruik een grote koekenpan of wok, je hebt de ruimte in de pan echt nodig!
- Laat de noodels minimaal een half uur weken in koud water. Voorkoken is niet nodig, ze garen in de saus.
- Zorg ervoor dat je alle ingrediënten gesneden hebt en dat alles klaarstaat in schaaltjes. Wokken gaat snel, tussendoor nog even iets snijden is niet handig!
- Gebruik bij de bereiding een grote spatel.
Ingrediënten & bereiding Pad Thai
Ingredients
- 5 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- 375 gram tofu
- 350 gram kippendijen
- bosje bieslook
- 5 eieren
- 400 gram taugé
- 1 flesje Pad Thai saus (ik gebruik die van het merk Pan Thai, verkrijgbaar bij de toko)
- 200 gram platte rijstnoedels
- 100 gram pinda's (geroosterd en gezouten)
- Crispy chili oil (optioneel, wel heel lekker)
- 1 limoen
- 4 lente-uitjes
- 3 eetlepels zonnebloem olie
Instructions
- Vul een grote kom met koud water. Doe hier de rijstnoedels in en laat ze minimaal een half uur staan.
- Hak de knoflook fijn en snijd de sjalotjes in halve ringen. Snijd de tofu in blokjes en de kippendijen in kleine stukjes. Snijd de bieslook in stukjes van ongeveer 3 cm.
- Doe de pinda's in een vijzel en maal ze grof. Eventueel kun je ze ook fijnhakken.
- Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan of wok op het vuur. Bak eerst de tofu goudbruin. Schuif naar de zijkant en voeg de kippendijen toe. Bak ze goudbruin.
- Voeg nu de ui en knoflook toe en bak tot de ui glazig begint te worden. Let op dat de knoflook niet verbrandt! Voeg daarna de taugé toe en bak 2 minuten mee.
- Giet de noodels af en knip ze in stukjes. Dat maakt het bakken makkelijker. Voeg ze toe aan de pan. Giet er nu het complete flesje Pad Thai saus bij. Roer goed door en bak tot de saus bijna helemaal is opgenomen door de noodels.
- Schuif alles naar de zijkant van de pan. Kluts 5 eieren en voeg die toe (waar de pan leeg is). Roer door de eieren tot er een roerei ontstaat. Meng alles nu goed door elkaar en voeg de bieslook toe.
- Serveer de Pad Thai met de gemalen pinda's, crispy chili oil, partjes limoen en wat fijngesneden bosui.
Variëren mag!
Er zijn veel variaties op dit gerecht. Vriendlief eet helaas geen vis en daarom is mijn recept met alleen kippendijen en tofu. Als je gek bent op gamba’s, dan kun je de kippendijen daarvoor vervangen of een combinatie maken van beide. Ben je vegetarisch? Laat de kip dan weg. Er zit wel vissaus in de saus, maar er bestaan tegenwoordig ook variaties gemaakt met vissaus op basis van zeewier. Je moet de saus dan wel zelf maken.