Vandaag heb ik weer een heerlijk recept voor je in de aanbieding: een Italiaans reuze worstenbrood. Prefect als voorgerecht met kerst, als bijgerecht bij een uitgebreide lunch of als hapje bij een diner in tapas-stijl. Dit reuze worstenbrood met Italiaanse smaken is ontzettend makkelijk klaar te maken en ik durf te wedden dat je er iedereen blij mee maakt!
Niet meerdere kleine worstenbroodjes op tafel, maar één groot Italiaans worstenbrood. Weer eens wat anders dan wat je gewend bent! Dit gerecht ziet er ontzettend feestelijk uit en is zowel warm als koud erg lekker. Toch liever kleine worstenbroodjes? Uiteraard is de vulling daar ook zeer geschikt voor. Je moet de hoeveelheden misschien wel even halveren en de baktijd aanpassen.
Recept voor Italiaans reuze worstenbrood
Ingredients
- 1 rol vers bladerdeeg of 9 plakken (ontdooid)
- 300 gram rundergehakt
- halve courgette
- 10 cherry tomaatjes
- 8 plakjes bacon of ontbijtspek
- 4 eetlepels paneermeel (Of 1 pakje crackertjes, bijvoorbeeld van LU, fijngemalen in een vijzel. Ik kies zelf altijd voor deze optie.)
- 1 theelepel zeezout
- 1 gegrilde puntpaprika uit pot
- halve rode ui
- klein bosje verse peterselie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel provinciaalse kruiden
- 30 gram parmezaanse kaas (geraspt)
- 1/2 theelepel sesamzaad
Instructions
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Halveer de courgette, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Snipper de ui, snijd de tomaatjes en puntpaprika in kleine stukjes en hak de peterselie fijn. Doe samen met het gehakt, de paneermeel of gemalen crackertjes, de kaas, 1 ei, zout, provinciaalse kruiden en paprikapoeder in een mengkom.
- Kneed het gehakt goed door, zodat je alle smaken goed met elkaar vermengd. Zet even apart.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Als je een rol bladerdeeg gebruikt, dan rol je deze uit op het bakpapier. Maak je gebruik van losse vellen, leg die allemaal een halve centimeter over elkaar en druk goed aan, zodat er 1 groot vel ontstaat.
- Bekleed het bladerdeeg met bacon. Leg hier het gehaktmengsel in een soort dikke staaf bovenop en vouw daar de plakken bacon overheen.
- Snijd het deeg aan de lange zijde van het gehakt in, zodat er strepen ontstaan. Vouw die over elkaar heen in een soort vlecht, zodat al het gehakt bedekt is.
- Kluts het tweede ei en smeer het bladerdeeg hiermee in. Strooi er een snuf zeezout en sesamzaad overheen en schuif het worstenbrood in de oven. Bak in minimaal 45 minuten goudbruin en gaar.
- Kijk halverwege even naar het brood. Dep met wat keukenpapier overtollig vocht weg dat eventueel uit het gehakt komt. Zo blijft het bladerdeeg lekker knapperig.
Tips bij het recept voor Italiaans reuze worstenbrood
Ga jij met dit recept voor Italiaans reuze worstenbrood aan de slag? Lees dan onderstaande tips nog even door. Zo wordt het gegarandeerd een succes!
- Zorg ervoor dat je alle ingrediënten goed mengt. Doe dit met je handen.
- Gebruik je bladerdeeg uit de vriezer? Laat het even ontdooien en ga er daarna meteen me aan de slag. Als je het onafgedekt laat liggen wordt het slap of droogt het uit.
- Tijdens het bakken komt er wat vocht vrij. Van het gehakt, maar ook van de groenten. Dep dit vocht weg met wat keukenpapier.
- Ik gebruikte bij dit recept lange plakken ontbijtspek. Met de ronde plakken kan het ook, maar dan heb je mogelijk iets meer nodig. Zorg ervoor dat je het gehakt hier helemaal mee bedekt.
- Je kunt het bladerdeeg ook gewoon over elkaar heen vouwen. Vlechten ziet er feestelijk uit, maar het is niet noodzakelijk.
- Wil je dit worstenbrood bewaren? Afgedekt in de koelkast blijft het minimaal drie dagen goed.
- Dit worstenbrood als voorgerecht met kerst? Snijd er plakken van 1 tot 1,5 cm dik van en serveer die met wat rucola, aangemaakt met balsamico en olijfolie. Simpel, maar zo lekker!
Meer van de Italiaanse keuken
Zoals je al vaker hebt kunnen lezen, ben ik fan van de Aziatische keuken. Thais, Japans, Chinees, Vietnamees, allemaal ontzettend lekker! Maar dit is niet de enige keuken waar je me wakker voor mag maken. Ook met Italiaanse gerechten maak je me ontzettend blij. De mediterrane smaken zijn fantastisch en ook hier is er ontzettend veel mogelijk. Van dit heerlijke recept voor Italiaans reuze worstenbrood tot pasta’s, pizza’s, stoofpotjes, antipasti’s en ga zo maar door. Uiteraard heb ik nog een aantal heerlijke gerechten met een Italiaans tintje op m’n blog. Een persoonlijke tip is het recept hieronder. Een vegetarische gnocchi met tomaat en spinazie.