Recept voor runderbouillon met groenten en soepballetjes

17.2K

Met soep kun je me elke dag blij maken. ’s Zomers of ’s winters, een kommetje zelfgemaakte soep gaat er altijd wel in. Eén van mijn favorieten is deze krachtige runderbouillon met soepgroenten en soepballetjes. De laatste twee kant-en-klaar, de eerste zelfgemaakt. Dit recept voor runderbouillon is helemaal niet moeilijk. Na een paar simpele stappen kun je lekker achterover leunen, terwijl je soepje staat te pruttelen. Ideaal!

Lang leve soep!

Mijn moeder is een echte soepkoningin. Ik moet eerlijk bekennen dat het me heel wat jaartjes heeft gekost om een beetje bij haar in de buurt te komen. Toen ik nog thuis woonde, stond er elke week wel een pannetje soep op het vuur. Van een simpele runderbouillon tot Tom Kha Kai, kippensoep, paprikasoep, tomatensoep en ga zo maar door. Vooral de ’tomatensoep met ballen van Suus’ was op feestjes altijd erg populair. Ook nu geniet ik nog regelmatig van haar soepkunsten. Ze komt met liefde een bakje bij me langs brengen. Van soep kunnen we zeggen dat het er praktisch met de paplepel in is gegoten. Lang leve soep!

Ingrediënten & bereiding runderbouillon

Lekker als lunch, maar ook als diner. Wat mij betreft smaakt deze soep op elke dag van het jaar. 's Winters, maar ook zomers.
Servings 4 personen
Prep Time 15 minutes
Cook Time 3 hours

Ingredients

  • 260 gram runderpoulet
  • 1 runderschenkel met been
  • 1 witte ui
  • 1 winterpeen
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 runder bouillonblokjes
  • 300 gram soepgroenten
  • 250 gram soepballetjes
  • 1500 milliliter water
  • Zout en peper naar smaak

Instructions

  • Zet een grote soep- of braadpan op middelhoog vuur. Kruid de schenkel met zout en peper en bak deze in twee eetlepels olie aan beide kanten goudbruin. Haal de schenkel uit de pan en doe hetzelfde met het runderpoulet.
  • Maak ondertussen de wortel schoon en snijd deze in grove stukken. Doe hetzelfde met de ui. Pel de knoflook en snijd de teentjes door de helft.
  • Zodra het runderpoulet rondom goudbruin is, doe je de wortel, ui en knoflook in dezelfde pan. Bak 3 minuten mee.
  • Voeg nu de schenkel, het water en de bouillonblokjes toe. Ik kies er zelf voor om het water alvast te koken met de waterkoker.
  • Draai het vuur helemaal laag en doe de deksel op de pan. Laat de soep minimaal twee uur pruttelen.
  • Na +/- 2 uur haal je het deksel van de pan. Het kan zijn dat er wat troebelheden op het oppervlak te zien zijn. Haal die weg met een lepel. Laat de soep nu nog een uurtje pruttelen zonder deksel.
  • Na drie uur is het runderpoulet lekker mals. Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel wat zout en peper toe. Haal de runderschenkel, ui, knoflook en wortel uit de pan. Die hebben hun werk gedaan en kun je weggooien.
  • Doe de soepgroenten en soepballen in de pan. Kook het geheel nog een half uurtje mee.
Course: Diner, Lunch, Soep, Voorgerecht
Keyword: Groentensoep, Runderbouillon, Soep

Tips recept runderbouillon

Zelf runderbouillon maken is helemaal niet moeilijk. Wel heb ik een aantal handige tips voor je. Lees ze goed door, dan kan er (als het goed is) niks verkeerd gaan!

  • Voeg pas extra zout en peper toe na een paar uur pruttelen. Hoe langer de soep op het vuur staat, hoe meer de smaken zich ontwikkelen. Doordat je het deksel tijdens het laatste uur van de pan haalt, kookt de soep iets in. Hierdoor wordt de smaak nog intenser. Het vlees is vooraf gekruid en ook heb je bouillonblokjes toegevoegd. Mogelijk hoef je op het laatst niks tot bijna niks meer toe te voegen.
  • Gooi de ui, knoflook, schenkel en wortel weg. Die hebben hun werk gedaan. Natuurlijk kun je het vlees eraf plukken, maar zelf vind ik dit altijd wat taai. De ui en knoflook zijn helemaal zacht gekookt. Niet lekker in je soep. Bovendien gooi je er op het laatst verse soepgroenten in.
  • Ik gebruik altijd kant-en-klare soepballetjes. Niet voor het gemak, maar omdat ik ze lekker vindt. Ze doen me denken aan de groentesoep van oma en tja, die was verrukkelijk!
  • Ook de soepgroenten zijn kant-en-klaar. Waarom? Gemak. Niks meer, niks minder. Net zo lekker, alleen hoef je zelf niks te snijden. Soms is dat echt ideaal!

Kantoortip: soepdag

Tot slot nog een bonustip voor iedereen die normaal gesproken elke dag naar kantoor gaat. Als de coronacrisis straks weer voorbij is, kan ik je aanraden om een soepdag in te lassen. Bij mij op kantoor hebben we dit een tijdje in de wintermaanden gedaan. Lekker én gezellig! Vraag om een lege mayonaise-emmer met deksel bij een horecazaak en laat iedereen deze om de beurt mee naar huis nemen voor een zelfgemaakte soep. Maak een rooster en geniet wekelijks van elkaars creaties.

Nog een lekkere soep

Dit recept voor runderbouillon is niet het eerste soeprecept op mijn website. Laatst deelde ik mijn variant voor Marokkaanse linzensoep met je. Een heerlijke, kruidige soep. Ideaal als lunch of diner. Wil je het recept maken? Via deze link ga je naar mijn Marokkaanse linzensoep.

Heb jij dit recept voor runderbouillon gemaakt? Ik ben erg benieuwd of je ervan genoten hebt. Laat je het me weten? ?

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.