Recept voor simpele pruimencompote

31.8K

Een aantal weken geleden kocht ik een grote bak vol met pruimen in de supermarkt. Ze waren in de aanbieding en zagen er geweldig uit. Helaas wilden ze maar niet rijpen. In het kader van ‘weggooien is zonde’, heb ik er daarom een pruimencompote mee gemaakt. En eerlijk waar, een betere bestemming hadden deze pruimen niet kunnen krijgen! Het recept voor deze simpele, maar overheerlijke pruimencompote lees je in dit blog.

Pruimen vind ik heerlijk. Niet alleen als gezond tussendoortje, maar ook als ingrediënt in allerlei baksels. Vandaag heb ik een pruimenmix van rode en gele pruimen omgetoverd tot pruimencompote. Super simpel, maar zo lekker! Kleine note in dit recept: geen idee welke soorten. Ze waren groot, paars en geel. Meer kan ik je helaas niet vertellen. De verpakking heb ik een aantal weken geleden al weggegooid ;-).

Recept voor pruimencompote

Heb je een berg pruimen over? Maak er pruimencompote van! Lekker door de yoghurt of met een bolletje vanille ijs.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes

Ingredients

  • 10 pruimen (die van mij waren vrij groot!)
  • sap van een halve citroen
  • 100 gram suiker
  • 50 milliliter water

Instructions

  • Was de pruimen, halveer ze en haal de pit eruit. Snijd de pruimen in stukjes.
  • Doe alle ingrediënten in een pan met deksel. Plaats de pan op middelhoog vuur. Roer een paar keer om de ingrediënten met elkaar te mengen.
  • Zodra het mengsel begint te pruttelen, haal je de deksel eraf.
  • Roer zo af en toe en vergeet daarbij de bodem niet. Zodra de pruimen zacht zijn en het vocht iets is verdampt en dikker is geworden, haal je de pan van het vuur.
  • Serveer direct of bewaar in een luchtdichte verpakking in de koelkast.
Course: Bijgerecht, Dessert
Keyword: Compote, Pruimen, Pruimencompote

Weggooien is zonde

Helaas gooien we jaarlijks ontzettend veel producten weg. Omdat we er thuis toch geen zin in hebben, omdat we veel te veel hebben gekookt of omdat iets veel te lang in de voorraadkast heeft gestaan. Ontzettend zonde, zeker als je bedenkt dat mensen elders ter wereld ontzettend blij hadden geweest met dit soort producten. Ik probeer dan ook heel hard m’n best te doen om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dit recept voor pruimencompote is daar een goed voorbeeld van. De pruimen waren los niet eetbaar, maar zijn op deze manier ontzettend lekker geworden.

Dit is natuurlijk maar een klein voorbeeld om voedselverspilling tegen te gaan. Er zijn nog zo veel meer manieren! Probeer in ieder geval te bedenken dat het echt niet nodig is om die halve courgette weg te gooien als je niet meer nodig hebt voor je pastarecept. Maak er de volgende dag een lekker soepje van, samen met nog wat andere groenterestjes uit de koelkast! Dit recept voor runderbouillon kun je er helemaal mee opleuken!

Wat doe je met pruimencompote?

Met deze pruimencompote kun je veel kanten op. Vanochtend at ik het met warme bananenpannenkoekjes (recept later online) en van de week doe ik lekker een lepel door m’n yoghurt met zelfgemaakte granola. Zodra de compote is afgekoeld, is het net jam. Je kunt er dus ook prima een broodje mee beleggen. Ben je op zoek naar een simpel dessert? Koop een bak van je favoriete vanille ijs en warm de pruimencompote nog even op. Serveer iedereen twee bollen ijs met daarover wat warme compote. Wafeltje erop en het lijkt net alsof je uren in de keuken hebt gestaan, goddelijk!

ontbijtje met pruimencompote en bananenpannenkoekjes
Serveer de pruimencompote bij zelfgemaakte bananenpannenkoekjes!

Tips bij dit recept voor pruimencompote

Zelf pruimencompote maken is helemaal niet moeilijk. Met deze tips wordt het gegarandeerd een succes!

  • Om snel en eenvoudig de pit uit de pruimen te verwijderen, snijd je met je mes rondom de pit net zoals je ook bij een avocado doet. Vervolgens kun je twee helften makkelijk van elkaar draaien en de pit verwijderen.
  • Snijd de pruimen lekker rustiek in stukjes. Voor compote heb je echt geen geweldige ‘knife skills’ nodig!
  • Doe eerst alle ingrediënten in de pan en zet deze daarna pas op het vuur.
  • Het lijkt eerst alsof je veel te weinig vocht bij de pruimen hebt gedaan. Kom niet in de verleiding om meer toe te voegen. Zodra de pruimen warm worden, laten ze hun eigen vocht los.
  • Begin met de deksel op de pan. Zodra het mengsel lekker pruttelt, haal je de deksel eraf. Geen zin in een lange pruttelsessie? Zet het vuur iets hoger. Blijf er dan wel bij en roer het mengsel zo nu en dan goed door, ook over de bodem!

Heb jij dit recept gemaakt? Laat je in een reactie weten wat je ervan vond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.