Gnocchi is geweldig. Je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Gekookt door een lekkere tomatensaus, als ovenschotel of krokant gebakken zoals in dit recept. Dit recept voor gnocchi met tomaat en spinazie behoort absoluut tot mijn favorieten. Door de gnocchi eerst te bakken, krijgt deze een heerlijk krokant korstje. De combinatie van een grove pesto met tomaat en spinazie, maakt het gerecht helemaal af.
Thuis eten we regelmatig gnocchi. Ik moet je wel eerlijk bekennen dat ik de zachte aardappelkussentjes niet zelf maak. Ik heb het een keer geprobeerd, maar dat pakte absoluut niet goed uit. Nou hebben veel supermarkten tegenwoordig een verse variant in het koelschap. Die volstaat wat mij betreft ook prima. Vooral die van het Albert Heijn huismerk is erg lekker. En heeft jouw supermarkt nou geen gnocchi in het koelschap? Kijk dan eens bij de pasta-afdeling. Ook die gnocchi is perfect om dit recept met tomaat en spinazie mee te maken.
Recept vegetarische gnocchi met tomaat en spinazie
Ingredients
- 400 gram gnocchi (De verse van de AH is heel lekker!)
- 200 gram verse spinazie
- 35 gram semi-gedroogde tomaten
- 30 gram parmezaanse kaas
- 20 gram pijnboompitten
- 20 stuks cherry tomaat
- 10 gram basilicum
- 2 eetlepels olijfolie (om in te bakken)
- 1 eetlepel goede olijfolie
- 1 teen knoflook
- zout en peper, naar smaak
Instructions
- Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg hier 1 theelepel zout aan toe.
- Halveer de cherry tomaatjes en zet ze even apart.
- Verhit een koekenpan op laag vuur. Rooster hierin de pijnboompitjes goudbruin.
- Hak de semi-gedroogde tomaatjes en de basilicum fijn. Doe beide in een kom met 1 eetlepel goede olijfolie. Hak 2/3 van de pijnboompitten fijn en doe die ook in de kom. Rasp de knoflook en parmezaan en voeg die ook toe. Breng op smaak met wat zwarte peper en roer het mengsel goed door. Je hebt nu een soort grove pesto gemaakt.
- Zet de koekenpan van de pijnboompitten terug op laag vuur en voeg hier 2 eetlepels olijfolie aan toe. Kook de gnocchi volgens de instructies op de verpakking. Giet af, zet het vuur van de koekenpan hoger en doe de gnocchi erbij. Bak de gnocchi goudbruin.
- Voeg nu de spinazie toe aan de pan met de gnocchi. Blijf roeren tot deze geslonken is. Doe nu de tomaatjes in de pan en bak 1 minuut mee.
- Tot slot roer je de grove pesto door de gnocchi. Bak twee minuten mee en blijf roeren.
- Serveer de gnocchi met de rest van de pijnboompitjes en wat extra verse basilicum.
Tips bij dit recept voor vegetarische gnocchi met tomaat en spinazie
Dit recept voor vegetarische gnocchi met tomaat en spinazie is super simpel. Wil je dat er niks mislukt? Lees dan deze tips nog even door:
- Gnocchi is gaar als deze boven komt drijven. Soms is dit eerder dan de kooktijd die op de verpakking staat. Kijk goed, misschien moet je ze eerder afgieten.
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten klaarstaan als je begint met bakken. Als de gnocchi eenmaal in de pan zit, gaat het vrij snel. Je wilt dan niet nog van alles moeten snijden en voorbereiden.
- Er zijn nogal wat meningen over spinazie wel/niet de volgende dag nog eten. Wat mij betreft kan het prima. Wat wel belangrijk is dat je de gnocchi na het eten meteen in een luchtdichte verpakking doet. Plaats deze direct in de koelkast, zodat het gerecht snel af kan koelen. Wil je geen risico nemen? Zorg er dan voor dat je alles opeet ;-).
Meer vegetarische recepten
Vroeger was ik nooit echt bewust bezig met vegetarisch eten. Nu is dat wel anders. Helemaal zonder vlees of vis is bij ons thuis geen optie, maar we doen wel ons best om minimaal 1 tot 3 keer per week vegetarisch te eten. Soms met een vleesvervanger, maar vaak met een recept waarbij vlees echt niet nodig is. Dat soort recepten zijn bij mij vooral een succes als een echte vleeseter (zoals vriendlief) er ook blij van wordt. En niet alleen blij, maar dat het vlees ook niet wordt gemist. Dit recept voor vegetarische gnocchi met tomaat en spinazie is één van onze favorieten. Uiteraard is er meer lekkers. Inmiddels staan er al een aantal vegetarische recepten op flofood. Bijvoorbeeld:
- Salade met gegrilde broccoli, aardappeltjes en parmezaan
- Geglaceerde worteltjes met balsamico
- Linzensoep met een Marokkaans tintje
Heb jij dit recept gemaakt? Laat me weten hoe je het vond! 🙂
Als ik naar de hoeveelheden kijk lijkt het een recept voor 2 personen
Je hebt helemaal gelijk! Het is wel een ruime portie voor twee personen, ik lunch er vaak ook nog mee de dag erna.
Oh dit is echt zo lekker! Echt een van m’n favoriete recepten op je website!