Zelf Vietnamese Spring Rolls met kip maken is niet alleen ontzettend leuk, maar ook heel erg lekker. Met de ingrediënten kun je eindeloos variëren en daarmee zet je keer op keer een overheerlijk smaakbommetje op tafel. Mijn recept is op basis van kippendijen. Daarbij serveer ik een goddelijke pindasaus die ontzettend makkelijk te maken is.
Dit recept voor Spring Rolls met kip en pindasaus is niet alleen een hele fijne avondmaaltijd, maar ook de perfecte lunch. Voor twee personen maak ik altijd 8 stuks. Wij eten ze nooit allemaal op, maar dat is helemaal niet erg. Bewaar de Spring Rolls in een afgesloten bakje met deksel en je geniet de volgende dag van een heerlijke lunch. Ideaal!
Ingrediënten & bereiding Spring Rolls met kip en pindasaus
Ingredients
- 8 rijstvellen
- 100 gram wortel (geraspt)
- 1 rode ui
- 1 lente-ui of bosui (in dunne ringen)
- 60 gram rucola of een andere knapperige slasoort
- 10 cherry tomaatjes
- 1/2 komkommer
- 2 eetlepels satésaus van Wijko (de variant waarbij je zelf water toe moet voegen)
- 1 theelepel ketjap manis
- 1 theelepel sambal badjak
- 5 eetlepels water (warm)
- 350 gram kippendij
- 1 eetlepel black pepper sauce (ik gebruik die van Lee Kun Kee, verkrijgbaar bij de toko)
- 1 eetlepel char siu sauce (ik gebruik die van Lee Kun Kee, verkrijgbaar bij de toko)
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Instructions
- Start met de kip. Die moet minimaal 10 minuten marineren. Langer kan ook, maar dat is niet per se nodig. Snijd de kippendijen in kleine stukjes en voeg een ruime eetlepel char siu sauce en black pepper sauce toe. De combinatie van beide is verrukkelijk en je kunt de potjes maanden goed houden in de koelkast.
- Bak de kip na +/- 10 minuten marineren. Zet een wok of koekenpan op middelhoog vuur met 1 el olie. Schep de kip zo nu en dan om en zorg dat de marinade niet verbrandt. Bak de kip in ongeveer 10 minuten gaar. De marinade is dan helemaal sticky. Schep de kip uit de pan en laat afkoelen op een groot bord.
- Snijd de ui in halve ringen en de tomaat in plakjes. Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes van ongeveer 5 cm. Doe alles in een apart bakje of schaaltje.
- Nu is het tijd om de Spring Rolls te maken. Belangrijk is dat alles klaarstaat. Plaats een plastic snijplank op het keukenblad en leg hier een schone, vochtige theedoek op. Pak een grote kom en vul die met heet, maar niet kokend water. Zet all ingrediënten klaar.
- Pak een rijstvel. Dompel die ongeveer 20 seconden onder in het warme water. Je merkt dat het vel meteen zacht wordt. Plaats het rijstvel op de vochtige theedoek.
- In welke stappen je de vulling op het rijstvel plaatst, maakt natuurlijk niet uit. Ik begon met de rucola, vervolgens twee volle theelepels kipstukjes, komkommer, tomaatjes, ui, lente-ui en geraspte wortel. Zorg dat je altijd voldoende ruimte overhoudt aan de zijkant en dat je niet té veel vulling gebruikt.
- Nu is het tijd om de Spring Rolls op te rollen. Vouw daarvoor eerst de bovenkant over de vulling.
- Vouw nu de zijkanten dicht.
- Rol de Spring Rolls strak op en plaats ze op groot bord of in een mooie schaal. Leg ze niet tegen elkaar aan, de rijstvallen kleven makkelijk aan elkaar vast en dat is zonde.
- Maak nu de pindasaus. Meng hiervoor 2 ruime eetlepels kant-en-klare satésaus (Wijko) met 1 theelepel sambal badjak, 1 theelepel ketjap manis en 5 eetlepels warm water. Dit gaat het makkelijkst met een garde. De saus moet niet te dik zijn. Is dat wel het geval, voeg wat meer water toe.
- Serveer de Spring Rolls met de pindasaus.
Tips zelf Spring Rolls met kip maken
Zelf Spring Rolls met kip maken is helemaal niet moeilijk. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Als je mijn tips volgt, kan het bijna niet mis gaan! En gaat er toch een rijstvel stuk of zijn ze net niet strak genoeg opgerold? Geen probleem, het gaat uiteindelijk allemaal om de smaak!
- Zorg ervoor dat alles klaarstaat. Zo kun je in één keer doorgaan met vullen en rollen.
- Rijstvellen hoef je niet vooraf te koken. Om ze ‘zacht te maken’ zijn er verschillende methodes. Ik hield ze eerst altijd onder de koude kraan, maar ben er toch achter gekomen dat een grote kom met heet, maar niet kokend, water makkelijker is. De vellen worden sneller zacht en dus kun je sneller werken. Ook als je de Spring Rolls de volgende dag eet is het rijstvel dan lekkerder.
- Vul en rol op een vochtige theedoek. Rijstvellen blijven makkelijk kleven. Rollen en vullen op een bord of snijplank vind ik daarom niet ideaal. Een vochtige theedoek werkt veel beter. Daarnaast helpt deze om de vellen nog zachter te maken tijdens het vulproces.
- Zorg ervoor dat je de Spring Rolls zo strak mogelijk oprolt. Dat eet makkelijker! Hoe je dat doet zie je hierboven in het recept.
- Pindasaus kun je natuurlijk zelf maken, maar de kant-en-klare variant van Wijko werkt wat mij betreft ook prima. Pimp ‘m gewoon op met wat ketjap en sambal!
Eindeloos variëren
Recepten zijn voor mij een leidraad. Kookboeken lees ik alsof het romans zijn, maar vervolgens stap voor stap een recept volgen komt bij mij niet snel voor. Het zijn inspiratiebronnen die ik graag aanpas. Ik hoop dat je dat met mijn recepten ook durft te doen. Met de vulling van deze Vietnamese Spring Rolls kun je echt eindeloos variëren. Zoals je in mijn Pad Thai recept al hebt kunnen lezen, eet vriendlief helaas geen vis. Toch is het wel een tip om de kip in dit gerecht te vervangen door gebakken knoflookgarnalen. Heel simpel, maar heel lekker! Ook qua groenten en sla kun je variëren. Gebruik wel altijd een knapperige slasoort. Ik had tijdens het koken van dit recept geen avocado in huis, maar dat is natuurlijk ook echt een goede toevoeging. Kortom, blijf variëren lieve mensen! Maak het recept eigen en tover je eigen feestje op tafel!
Heb jij dit recept gekookt? Laat me weten hoe het heeft gesmaakt!