Thaise noedelsoep met oer-Hollandse soepgroenten

1.7K

Koken met Thaise smaken, ik word er ontzettend vrolijk van. Citroengras, chilipeper, galangal, gember… Stuk voor stuk heerlijke smaakbommetjes die een gerecht nog lekkerder maken! Dit recept voor Thaise noedelsoep bevat ze allemaal. En om er dan toch een lekker gezond, maar Hollands tintje aan te geven, heb ik er op het laatst een zak soepgroenten doorheen gegooid. Natuurlijk kun je alles los kopen en zelf fijnhakken, maar waarom zou je de moeite nemen als het niet per se nodig is? Deze Thaise noedelsoep is super easy te maken en je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan!

Ik ben niet zo’n brood eter. Helemaal niet op doordeweekse werkdagen. Dan maak je me blijer met een kom soep of een salade. Op zondag duik ik dan ook graag de keuken in om wat lunchvoorbereidingen te treffen. Elke maand staan er wel wat pannetjes soep te pruttelen. Vriendlief maak ik er niet blij mee en daarom gaat alles per portie de vriezer in. Er zijn werkweken dat ik om de dag lunch met een kom soep. Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Heerlijk!

Recept voor Thaise noedelsoep

Servings 4 personen
Prep Time 15 minutes
Cook Time 2 hours 30 minutes

Ingredients

  • 2 kippenbouten
  • 4 stuks lente-ui
  • 2 stuks rawit pepertjes (Bird's Eye Chili)
  • 4 cm verse gember
  • 4 cm galangal
  • 1 stengel citroengras
  • 400 gram soepgroenten (kant-en-klaar wat mij betreft!)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter water
  • 1 sjalot
  • 350 milliliter kippenfond
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 120 gram rijstnoedels
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel sojasaus (Healthy Boy Brand)
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel olie

Instructions

  • Kruid de kippenbouten met zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan of soeppan met dikke bodem. Ik gebruikte hiervoor een middelmaat braadpan van Le Cruset. Bak de kippenbouten aan beide kanten goudbruin.
  • Snijd de gember en galangal in dunne plakken. Halveer de sjalot en pel de knoflooktenen. Sla een paar keer met de achterkant van je mes op de stengel citroengras en vouw deze een paar keer dubbel. Verwijder de uiteinden van de lente-ui. Doe alles samen met de kippenfond, het bouillonblokje de rawit pepertjes, het water en de kippenbouten in een grote soeppan. Laat 2 uur pruttelen op laag vuur, tot de kip helemaal gaar is en uit elkaar valt.
    thaise noedelsoep maken
  • Haal alle smaakmakers uit de pan en leg de kippenbouten op een bord om iets te laten afkoelen. Pluk de kip en doe het vlees terug in de soep.
  • Proef de soep en breng op smaak met sojasaus en vissaus. Wil je de soep zouter? Voeg dan meer sojasaus toe.
  • Doe de soepgroenten in de pan en laat nog een klein halfuurtje meepruttelen.
  • Als je de soep meteen wilt eten, doe je bij de laatste 2 minuten de rijstnoedels in de pan. Wil je de soep portioneren en invriezen? Doe de rijstnoedels er dan pas bij als je de soep gaat eten. Ik ga uit van 30 gram per persoon.
Course: Soep
Cuisine: Aziatisch, Thailand
Keyword: Noedelsoep, Thaise noedelsoep

Tips bij dit recept voor Thaise noedelsoep

Zelf Thaise noedelsoep maken is helemaal niet moeilijk. Om dit recept helemaal tot een succes te maken, heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  • Niet zo’n fan van pittig eten? Je kunt ook maar één rawit pepertje toevoegen. Omdat je ze niet snijdt of inprikt, geeft de peper wel smaak af, maar valt de pittigheid mee.
  • Doe de noedels pas in de pan voordat je de soep serveert. Anders worden ze sompig en niet lekker. Als je net als mij de soep portioneert en invriest, dan is het aan te raden om de noedels er pas bij te doen als je de soep hebt ontdooid en verwarmd. Rijstnoedels hebben niet meer dan 2 minuten nodig!
  • Ik vries de Thaise noedelsoep altijd in. Daarvoor gebruik ik van die diepvrieszakjes met zipsluiting. Leg de zakjes bovenop elkaar om ruimte te besparen. De soep blijft maanden goed in de vriezer!
  • Optioneel: Serveer de soep met wat fijn gesneden lente-ui, verse chilipeper en gebakken sjalotjes (of uien).

Meer recepten uit de Thaise keuken

Het is inmiddels meer dan 12 jaar geleden dat ik voor het eerst een bezoek bracht aan Thailand. Sindsdien ben ik verliefd op het land. De mensen, de cultuur, het geweldige landschap, de veelzijdigheid en uiteraard het eten. Thuis kook ik graag Thais. Van curry’s tot wokgerechten en soepen, zoals deze goddelijke Thaise noedelsoep. Benieuwd naar andere Thaise recepten op m’n website? Ik zet ze voor je op een rijtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.