Steek de barbecue aan en breng de temperatuur naar 200 °C, directe hitte.
Pel ondertussen de uien en snijd deze in halve ringen. Hak de knoflook fijn, maak de wortel schoon, halveer en snijd in dunne plakjes.
Snijd het vlees in dobbelstenen van ongeveer 2 x 2 cm groot.
Zet alle ingrediënten klaar bij de barbecue, zodat je niet steeds naar binnen hoeft te lopen tijdens het bakken.
Kruid het vlees met zout en peper. Plaats het op de gril. Sluit de deksel en wacht even een minuutje. Doe de deksel weer open en draai het vlees om. Het vlees heeft nu mooie grilstrepen. Doe de deksel weer dicht en bak nog twee minuten. Haal het vlees van het rooster en zet apart.
Zet de Dutch Oven op het rooster en doe de boter en olie in de pan. Sluit het deksel weer een minuutje en wacht tot de boter gesmolten is en licht bruist. Doe de uien, knoflook, laurier, wortel en tijm in de pan. Bak het geheel 3 minuten of tot de uien iets glazig zijn.
Voeg nu de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Doe nu het vlees, de fond en het flesje bier in de pan. Sluit het deksel.
Haal de pan van het rooster en bouw de barbecue om naar indirecte hitte. Zet het rooster terug, bovenop de platesetter. Zet de pan terug op het rooster en sluit het deksel van de barbecue.
Breng de temperatuur van de barbecue terug naar 150 °C. Laat het vlees nu 2,5 uur stoven.
Na 2,5 uur haal je de deksel van de pan. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Ik vond de saus lichtbitter en daarom heb ik uiteindelijk nog een kleine eetlepel lichtbruine basterdsuiker toegevoegd. Vind jij dit ook? Voeg niet meteen alle suiker toe, maar proef!
Haal de Dutch Oven van het rooster en laat de pan minimaal 2 uur staan met het deksel erop. Voor het eten zet je de pan weer op het fornuis. Zet het vuur middelhoog en laat het vlees nog een kwartiertje pruttelen op middelhoog vuur, zodat de saus nog iets indikt. Roer af en toe en blijf erbij, zodat niks aanbrand.
Serveer met wat je lekker vindt. Wij aten het stoofvlees met aardappeltjes en gewokte spruitjes. Een feest!