Go Back
Caprese 2.0 voorgerecht

Recept: Caprese 2.0

Caprese 2.0 is een ontzettend lekker en niet al te ingewikkeld voorgerecht. Op een krokantje van bladerdeeg serveer je geroosterde tomaatjes, verse tomaatjes, uiencompote, pesto en mozzarella. Een heerlijke combinatie waar veel mensen blij van worden!
Prep Time 1 hour
Course Voorgerecht
Cuisine Italiƫ
Servings 4 personen

Ingredients
  

  • 4 velletjes roomboter bladerdeeg
  • 18 cherry tomaatjes
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 2 theelepels verse pesto (ik koop die verse variant in de supermarkt)
  • 1 bol buffel mozzarella
  • 2 rode uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel balsamico
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • verse basilicum
  • zout en peper

Instructions
 

  • Doe 12 tomaatjes aan hun trosje in een ovenschaal met een halve eetlepel olijfolie en wat zout. Rooster ze 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Nog lekkerder: op de barbecue (indirecte hitte). Ideaal als je die ook voor het hoofdgerecht gebruikt. Laat de tomaatjes na het roosteren afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Snijd vier cirkels uit de velletjes bladerdeeg. Bijvoorbeeld door er een kommetje op te zetten en daar met je mes langs te gaan.
  • Leg de velletjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en prik er een paar keer in met een vork of de punt van een scherp mes. Leg daar nog een velletje bakpapier bovenop en zet hier iets zwaars op. Bijvoorbeeld een tweede bakplaat of een ovenschaal. Dit doe je om te voorkomen dat het bladerdeeg helemaal omhoog komt tijdens het bakken. Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 200 graden. Bak 15 minuten met de ovenschaal of bakplaat er bovenop. Haal die er daarna met het velletje bakpapier vanaf en schuif nog 5 minuten de oven in of tot het bladerdeeg goudbruin is. Laat volledig afkoelen.
  • Maak ondertussen de uiencompote. Snijd de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Zet een kleine koekenpan op laag vuur en doe de uien en het knoflookteentje samen met de boter, olie en wat zout in de pan. Laat heel zachtjes stoven, tot de ui helemaal zacht is. Roer af en toe. Dit duurt zo'n 15 minuten. Zet het vuur hoog en voeg de balsamico en suiker toe. Onder voortdurend roeren bak je het mengsel nog een minuutje. Zo kan de balsamico samen met de suiker karameliseren. Laat de compote afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Besmeer elk bladerdeegkrokantje met een halve theelepel pesto. Leg daar wat plakjes verse tomaat op. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel die over de tomaat. Doe daar wat gekarameliseerde uienringen op en vervolgens 3 geroosterde tomaatjes. Eet het trosje van de tomaatjes niet op! Breng op smaak met wat vers gemalen zwarte peper en zeezout. Garneer met de verse basilicum.
Keyword Caprese, Diner, Dinerparty, Etentje, Mozzarella, Pesto, Tomaat, Voorgerecht