Go Back

Recept stoofappeltjes met rode port

Stoofappeltjes, heb jij er wel eens van gehoord? Als je ze tegenkomt, koop ze dan! Wat mij betreft lekkerder dan stoofperen!
4 from 1 vote
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour 45 minutes
Course Bijgerecht, Dessert
Servings 4 personen

Ingredients
  

  • 1 kilo stoofappeltjes
  • 1 vanillestokje
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 500 milliliter rode port
  • 400 milliliter water
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • zest van een halve citroen

Instructions
 

  • Schil de appeltjes, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. De appeltjes verkleuren snel oranje, maar maak je geen zorgen dit is helemaal niet erg. Wel worden je vingers wat oranje van het schillen.
  • Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Pak nu een grote pan met deksel. Doe alle ingrediĆ«nten in de pan en zet deze op het vuur. Zodra het kookt, zet je het vuur laag. Laat 1,5 uur stoven of tot de appeltjes zacht genoeg zijn. Stoof ze zeker niet te lang, je wilt geen appelmoes maken! Tussendoor even proeven en testen kan geen kwaad.
  • Pak een grote kom en zet daarboven een vergiet. Giet de appeltjes af boven de kom. Giet het vocht weer terug in de pan en laat inkoken tot de hoeveelheid gehalveerd is. Doe de appeltjes in de kom en vis ondertussen het vanillestokje, kaneelstokje, de citroenzest en steranijs eruit.
  • Als de vloeistof is ingekookt, giet je deze over de appeltjes. Binden met maizena kan, maar vind ik niet nodig. Hoe verleidelijk het ook is, zet de stoofappeltjes nu een nacht in de koelkast, zodat de smaken nog beter in elkaar trekken en het vocht iets indikt.
Keyword Bijgerecht, Dessert, Stoofappels, Stoofappeltjes